photo
Kociołek żeliwny 5,2 L BLACKLOCK / Lodge
Producent: Lodge
Lekki, potrójnie sezonowany kociołek żeliwny, sygnowany rokiem 2002* Kolekcja Blacklock jak wszystkie produkty żeliwne marki Lodge, są impregnowane naturalnym olejem spożywczym (sojowym) wypalanym na ich powierzchni w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu na powierzchni patelni tworzy się warstwa ochronna, która ułatwia czyszczenie. Produkty z serii Blacklock są wykonane nowoczesną, innowacyjną metodą produkcji. Odlew żeliwa jest bardzo cienki, co skutkuje tym, że naczynia są lżejsze, przy jednoczesnym utrzymaniu tradycyjnych właściwości żeliwa. Cienkie ścianki naczyń Blacklock pozwalają na szybkie osiąganie pożądanych temperatur. Naczynia z żeliwa sprawdzają się najlepiej, kiedy rozgrzewa się je i chłodzi stopniowo. Kociołek Blacklock posiada: - Wygodne, boczne uchwyty. - Pochylone ściany boczne, które ułatwiają mieszanie potraw. - Aluminowy uchwyt przy pokrywce. - Specjalne tłoczone pierścienie na spodniej części pokrywki, umożliwiające lepszą cyrkulację podczas gotowania. Kociołek można użytkować na dowolnym źródle ciepła (także na indukcji) lub powierzchni do gotowania, może być używany zarówno w kuchni, jak i na zewnątrz, np. na ognisku, na grillu. Dbając odpowiednio o żeliwo, będzie ono służyć przez pokolenia. Po prostu umyj, wytrzyj do sucha i przetrzyj ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.   Dlaczego kociołek sygnowany jest rokiem 2002? Kolekcja Blacklock składa się z naczyń, które stanowią kroki milowe w długiej historii marki w USA, wskazując na ważne dla niej lata, począwszy od XIX wieku aż do lat współczesnych. Od pewnego czasu ostatni etap produkcji żeliwnych naczyń Lodge wiązał się z nakładaniem na nie woskowej powłoki, którą konsumenci zmywali przed samodzielnym sezonowaniem w domu. Doświadczeni użytkownicy rozumieli, jak ten proces wygląda, ale osoby dopiero rozpoczynające swoją przygodę z naczyniami żeliwnymi często postrzegały go jako utrudnienie. Aby odmienić to przekonanie, prezes i dyrektor generalny Lodge, Bob Kellermann, wprowadził do cyklu produkcyjnego etap wstępnego sezonowania wszystkich wyprodukowanych naczyń żeliwnych jeszcze przed dostarczeniem ich na półki sklepowe. W roku 2002 proces ten został dopracowany, dzięki czemu Lodge wprowadził na rynek sezonowane naczynia żeliwne. Lodge, jako pierwszy producent, który wykorzystał tę koncepcję, odniósł niesamowity sukces. Sezonowane naczynia szybko prześcignęły w sprzedaży swoje niesezonowane odpowiedniki. Po zaledwie pięciu latach sezonowane naczynia żeliwne zyskały taką popularność, że Lodge postanowił zakończyć produkcję żeliwa niesezonowanego.   Instrukcja obsługi (PDF - 53 KB)  
Sklep: bakeshop.pl
Cena: 1095.00 PLN
Przejdź do sklepu